Har man tagit sig till Västerbotten är man nära samerna och deras kultur. Landskapet är mycket präglat av hantverk och slöjd och det kan man se i hela Västerbotten. Det västerbottniska arvet har mycket att göra med just hantverk och konst, eftersom det finns mycket landsbygd och folk har varit tvungna att livnära sig på det som fanns.

Platser att besöka

Västerbotten har ett mycket starkt samspel med naturen då fjäll, älvar och kust finns att upptäcka här. Detta syns även i hantverket och vill man verkligen uppleva riktig samekultur eller ta del av konsten som finns, kan man bege sig till en rad olika platser.

  • Varför inte åka till ljusfabriken i Skellefteå för att uppleva värmen i vintermörkret?
  • Man kan också bege sig till Vilhelmina där det finns en härlig ekologisk pralinfabrik som ligger nära de små butikerna med äkta samiskt hantverk.

I Vilhelmina finns både museum, sameslöjd, guidningar och föreläsningar om den samiska kulturen. Risfjälls sameslöjd är bara en butik att hålla utkik efter.

  • Bruksmuseet i Olofsfors är ett annat utflyktsmål för den som vill uppleva gruvorna på nytt. Norra Sverige har kännetecknats för sina gruvor och på 1700-talet kom två irländare som åkte upp med kusten och uppförde på så sätt en masugn i Olofsfors som sedan kom att leverera järntackor. Så småningom kom man även att bryta kol här och Olofsfors bruk blev ett mycket omtalat bruk med sitt smide och sin järnmalm. Masugnen togs dock ur bruk 1894 och man började utveckla ett skogsbruk istället. Idag drivs allting som ett museum och här kan man titta in för att uppleva en teatralisk stämning som relaterar till forna tider.

Burträsk saluhall

Om det är mat man är ute efter, kan man inte åka till Västerbotten utan att ha smakat på den goda Västerbottenosten som finns i Burträsk Saluhall tillsammans med många andra godsaker i närproducerad anda. Hembakt, fisk, kött eller ost – allt är lokalproducerat för att få en verklig känsla av det nordliga Sverige.