Det är många friluftsmänniskor som letar sig upp till Västerbotten och norra Sveriges fantastiska landskap. Detta beror på att det finns otrolig natur och mycket mindre bebyggelse. Det finns många helt orörda skogar som man kan besöka och i och med allemansrätten Sverige är välsignat med, vilket innebär att natur och skog är fritt för alla. Du kan därmed planera in din campingresa till norra Sverige utan att söka mängder med tillstånd för att vandra i den fantastiska naturen. Det finns en oskriven regel som handlar om att man ska lämna naturen som den var när man kom. Du får inte skräpa ned i de svenska skogarna och naturen.

Det är alltid en upplevelse att campa och man vet aldrig vad man ska förvänta sig. Under september och oktober är det ofta jakt som pågår och då bör man välja skogar och landskap där det inte försiggår jakt om man vill känna sig säker i skogen. Det rekommenderas nämligen att man i största möjliga mån undviker jaktsäsongen i skogen. Om man tycker om att plocka svamp och bär kan man göra det under sin campingtripp, Det man bör tänka på då är att man plockar bären i slutet av campingtrippen om den ska pågå ett par dagar. Annars hinner bären bli dåliga och allt jobb har varit i onödan.

Många tycker om att campa och ha med sig minimalt med mat för att de räknar med att de ska kunna fiska och plocka bär. Det fungerar alldeles utmärkt om man är en van campare. Om man inte är det så är det klokt att ta med sig mat för ett par dagar. Då minimerar man risken att man slipper avbryta campingresan för att man inte lyckas fånga fisk och samtidigt kan man känna sig trygg med att man alltid kommer att ha energi.