Om du turistar i Västerbotten måste du definitivt besöka det som i folkmun kallas “Lilla Hawaii”, nämligen Holmön. Holmön är en ö i en grupp öar som ligger i Skärgården i Umeå kommun. Här kan du bland annat njuta av vacker och spännande natur, äta gott och bo på vandrarhem eller i stuga.

Det finns även en rad sevärdheter du kan besöka när du är på Holmön, bland annat Holmöns båtmuseum eller Bergudden fyr. Är du sugen på en lite mer spännande utflykt kan du med fördel åka till ödekyrkogården som ligger i anslutning till Bergudden fyr. Du bör också passa på att göra ett besök på någon av de kringliggande öarna. Ön Stora Fjäderägg ligger norr om Holmön och är bland annat känd för sitt rika fågelliv. Hit valfärdar fågelskådare från hela världen.

Vill du bara njuta av sol och bad går även det utmärkt eftersom denna ö bjuder på både vackra stränder och havsbad.

När det börjar kurra i magen kan du, om du vill laga maten själv, åka till Holmöns lanthandel och göra dina inköp. Lanthandeln är även ombud för apotek och systembolaget, något som kan vara bra att veta. Den ligger i direkt anslutning till färjan. Vill du istället bli serverad så finns Nova Inn som både har pizza och à la cartemeny samt Hamnkrogen där du kan äta en finare middag.

När det är dags att sova efter dagens äventyr finns många möjligheter. Du kan till exempel ta in på Bergudden, ett vandrarhem som håller öppet sommartid. Andra alternativ är Prästgården bed and breakfast och Holmögården. Vill du hellre bo i en stuga kan du hyra en hos Marlens stugor.

Som du säkert hör har Holmön en hel del att bjuda på och är väl värd ett besök. Åk helst hit sommartid eftersom ön verkligen kommer till sin rätt då.